Chataignes et Marrons

En als de wijnoogst voorbij is, de Primeur er aan gaat komen, is het tijd voor de Kastanjes.

De geur van vers gepofte kastansjes is in Frankrijk het toppunt van de herfst. De herfst is hier nog maar net begonnen en verder kun je de gepofte kastanjes meestal op iedere markt kopen.
Heeft u zelf een open haard, dan dus zelf poffen in de speciale kastanje pan (met gaten in de bodem)

Sinds eeuwen groeien er kastanjebomen in Zuid Frankrijk. De eerste sporen hiervan dateren al van 8 miljoen jaar geleden. De bomen worden 20 tot 30 meter hoog en hebben een levensduur van 500 tot wel 1000 jaar. 

Zo’n 10.000 jaar geleden is de mens de kastanjeboom gaan gebruiken en sinds ongeveer de 6e eeuw voor Chr. werden kastanjes geteeld en dienden ze als voedsel voor de bevolking.

Het binnenste van de kastanjes wordt op diverse manieren geconsumeerd; rauw in salades, gekookt of gepoft, als zoet of hartige puree, confiture of crème, als garnituur bij vlees, als soep, gekonfijt (marron glacés), verwerkt in toetjes en gebak of gemalen tot meel (farine de châtaigne).

Kastanjes combineren qua smaak goed met: kalkoen, kalfsvlees, varkensvlees, wild, vis (bijv. gerookte schelvis), niertjes, chocola, champignons, tomaten, appels, rode kool, noten, rauwe ham, spruitjes, grand-marnier, nootmuskaat en kaneel.
Het verwerken van kastanjes is een arbeidsintensief werkje. Eerst moet de stekelige buitenschil worden verwijderd en daarna de bruine schil. Dit laatste gaat het gemakkelijkst als de kastanjes eerst worden gekookt of gepoft en daarna 10 minuten in een krant worden gewikkeld. De schil laat dan enigszins los en is gemakkelijk te verwijderen.


Châtaignes of marrons
In Frankrijk hanteert men 2 benamingen voor wat wij in Nederland kastanjes noemen:  châtaignes en marrons. Het verschil is voor veel Fransen ook niet echt duidelijk en je merkt dat de woorden vaak door elkaar worden gebruikt. Het meest wezenlijke verschil is, dat er bij een châtaigne meerdere vruchten in de bruine schil zitten en in de marron slechts één kleine, hartvormige vrucht heeft.

Een echt winter-kastanje recept:

Spruitjes met Kastanjes

  • 6 – 8 personen
  • 50 min
  • Bijgerecht
  • Frans
  • 500 g verse kastanjes of 250 g kastanjes uit blik
  • 1 kg spruitjes
  • 30 g boter
  • versgeraspte nootmuskaat

Maak inkepingen in de schil van de kastanjes en doe ze in een pan. Giet er koud water bij tot ze onderstaan en breng het op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kastanjes 10 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Pel ze.

Maak de spuitjes schoon en kerf elk spruitje aan de onderkant kruiselings in. Breng een pan water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en laat ze 5-8 minuten zachtjes koken tot ze net zacht zijn.

Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg de kastanjes toe. Bak ze tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de spruitjes toe en schep ze om tot alles goed heet is. Breng het gerecht op smaak met flink wat zout, peper en nootmuskaat.

Moerland/Novasol voor fijne vakantiehuizen in deze streek (Languedoc) . Ook al reserveringen mogelijk voor 2020!  Zie onze site – Moerland.com – . Bij een reservering komt u automatisch op de site van Novasol voor verdere afhandeling van de reservering. En let op, nog meer huizen binnenkort met de bekende “Moerland service” in de LANGUEDOC.
Tel.nummer bureau Prades +33 469 966 446.
Kantoor geopend  in najaar, winter en voorjaar van 10.00 tot 16.00 uur behalve op woensdag , zaterdag en zondag.  In het zomerseizoen ook op zaterdag. Telefonisch wel bereikbaar op deze dagen.