Is de Croissant wel Frans?

Introductie van de Croissant in Frankrijk!

croissant4

 

Er wordt in vele gevallen gedacht dat de croissant van oorsprong Frans is. Maar nee, de croissant kent zijn oorsprong in Oostenrijk en wel in Wenen.  Die werd toen “Kipfert” genoemd en wordt al vermeld in de 13e eeuw. De Weense zakenman August Zang introduceerde  de croissant in Parijs in de 16e eeuw, toen hij de Viennoiserie (Weense bakkerij) opende aan de Rue de Richelieu.  Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak. ‘(Viennoiserie) . De “Kipfert” was dus de voorloper van de croissant.

 

croissant3

Er zijn meerdere legendes bekend over de introduktie van de croissant in Frankrijk, o.a. dat Marie Antoinette van Oostenrijk deze naar Frankrijk bracht, nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de Zestiende. Ze miste de Oostenrijkse broodjes zo erg, dat ze daarvoor een kok uit Wenen over liet komen. Er zijn verder rechte en maanvormige croissants.

Hoe kunt u zelf uw croissants maken?

Voor de croissant moet meel gebruikt worden van graan dat extra fijn gemalen is. Na het kneden wordt het tot een dunne laag gewalst. Hier wordt een laag boter overheen gelegd en vervolgens wordt het deeg dubbelgevouwen waardoor de boter in het deeg opgesloten wordt. Vervolgens wordt dit deeg meerdere malen gewalst, dubbelgevouwen en weer gewalst zodat uiteindelijk een structuur ontstaat van dunne laagjes deeg, gescheiden door dunne laagjes boter. Het is belangrijk dat hier elastische boter voor gebruikt wordt zodat deze niet versnippert tijdens het walsen.
Na het walsen worden er langwerpige driehoeken uit het deeg gesneden en deze worden opgerold en gebogen. Hierna moeten ze nog een paar uur rijzen. Na het rijzen worden de croissants eventueel nog besmeerd met geklutst ei en gaan ze in de oven. Bij het bakken smelt het vet en komen de laagjes deeg los van elkaar te liggen.  Bon appetit!

Moerland/Novasol voor fijne vakantiehuizen in deze streek. Ook al reserveringen mogelijk voor 2020!  Zie onze site – Moerland.com – . Bij een reservering komt u automatisch op de site van Novasol voor verdere afhandeling van de reservering. En let op, nog meer huizen binnenkort met de bekende “Moerland service” in de LANGUEDOC.
Tel.nummer bureau Prades +33 469 966 446.
Kantoor geopend  van 9.00 tot 18.00 uur behalve op woensdag en zondag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.