De zomer begint met de ‘Fête de la Musique’ (21 juni)

fete musique

Het feest is bedacht door de Amerikaan Joel Cohen in 1976, toen werkzaam bij Radio France. Zijn idee was om op de avond van de zomerwende zo veel mogelijk bandjes en andere muzikanten de straat op te laten gaan om de hele nacht muziek te maken. De naam van het feest is een homoniem van Faites de la Musique, dat hetzelfde wordt uitgesproken, maar dat vertaald naar het Nederlands ‘muziek maken’ betekent.

De datum van de zomerwende is gekozen omdat het de langste dag van het jaar is. Zo grijpt het feest terug op de vruchtbaarheidsfeesten die al sinds mensenheugenis in deze periode worden gevierd, zoals de feesten van Sint Jan of midzomerfeesten op 24 juni, of de feesten in delen van Noord-Europa waar de zon op deze avond niet ondergaat.

Na de Franse presidentsverkieeingen in 1981 is het idee van Joel Cohen door de toenmalige minister van cultuur voor het eerst ten uitvoer gebracht. Het feest wordt voor het eerst georganiseerd in 1982, en vanaf 1983 officieel elk jaar. Binnen korte tijd heeft het feest veel succes gekregen: bijna elk dorp organiseert iets met muziek. Kijk goed om u heen op de aanplakbiljetten en affiches voor de festiviteiten bij u in de buurt.

 

Een gedachte over “De zomer begint met de ‘Fête de la Musique’ (21 juni)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.