Wat weet u van wilde asperges ? – een delicatesse !

Goed nieuws!!

De eerste wilde asperges zijn al begonnen om het puntje van hun neus te laten zien. Ze zijn klaar om geplukt te worden.

Waar en wanneer te oogsten?

De wilde asperges, de  wetenschappelijke naam is Asparagus Acutifolius, worden geoogst tussen februari  en het einde van april of soms ook nog in mei. Voornamelijk in het Zuiden van Frankrijk, in het kreupelhout, olijfgaarden, dennen of eikenbossen.

U hoeft geen schaar of iets dergelijks te hebben. Het wordt allemaal met de hand gedaan. Ideaal is om het goede breekpunt te vinden. Als de steel niet gemakkelijk breekt, wil dat zeggen dat het te hard zal zijn om te eten. Voel aan de voet van de asperges en ga langzaam naar boven tot je bij het goede breekpunt bent.

U kunt ze in deze tijd ook op de diverse dorpsmarkten vinden.

 

Hoe maakt u ze klaar:  5 tot 10 minuten koken en met een vinaigrette als salade. In de meeste gevallen wordt er hier een omelet van gemaakt, een ware delicatesse.


 

De wilde asperge in Nederland is eigenlijk een verwilderde plant. De besjes van de gecultiveerde aspergeplant werden door vogels opgegeten en via hun uitwerpselen verspreidden zij de zaden. De asperge groeit het best op zanderige grond en is licht zoutminnend, waardoor hij voornamelijk in het duingebied langs de nederlandse kust en op de waddeneilanden te vinden is. Ook komt hij op enkele plaatsen in Zuid Limburg voor.

De asperge heeft vrouwelijke en mannelijke planten. Beiden zijn even smakelijk en eetbaar, maar de mannelijke plant vormt veel dikkere stengels, waardoor de vrouwelijke plant voor de commerciele teelt eigenlijk niet wordt gebruikt. De scheuten van de wilde mannelijke plant zijn daardoor met hun zilvergroene stelen en paarsgroene bloemhoofden duidelijk herkenbaar als groene asperges, zij het vaak iets dunner. De vrouwelijke plant is nog dunner en veel vertakter, maar heeft dezelfde glimmende zilvergroene stelen.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s