LA VOIE VERTE du Haut-Languedoc “Passa Païs”

La voie verte du Haut-Languedoc “Passa Païs”

We spraken al meer over de “Voie Verte”, deze keer iets uitgebreider!
Heel mooie tocht voor beginners als gevorderden en zeker in het voorseizoen!

Genoemd “Passapaïs” (uitgesproken als “Passopaïs”), wat in het Occitaanse “Passe-Pays” betekent, doorkruist de groene route van de Haut-Languedoc de waterscheiding tussen Courniou-les-Grottes (Hérault) en Labastide-Rouairoux ( Tarn), 

Het is een overgang van de Tarn naar de Hérault, van een Atlantisch klimaat tot een Mediterraan klimaat, in het hart van de regio Occitanië. Het ligt aan de oude spoorlijn van Mazamet / Bédarieux. Op ongeveer 75 kilometer afstand biedt het een beschermd gebied om te fietsen, joggen, wandelen, paardrijden of vergezeld door een roedelezel.

La Voie Verte  volgt min of meer 3 valleien, die van de Thoré, Jaur en Orb … en doorkruist het mozaïek van landschappen die kenmerkend zijn voor het Regionaal Natuurpark van de Haut Languedoc
Omzoomd met essen en eiken in de  Tarn, doorkruist de route beboste landschappen gedomineerd in het zuiden door het Montagne Noir, in het noorden door de heuvels van het plateau van Angles.
In de Hérault nemen de kastanjebossen, eikenbossen, kreupelhout en wijnstokken tot aan  de palmbomen van Lamalou-les-Bains het over.
Men  passeert  de voet van het Espinouse-gebergte en vervolgens de Caroux, deze “berg van licht” heeft de vorm van een vrouw die ligt.

Wat is er te bezoeken?

Je passeert dicht bij erfgoedsites zoals het klokkenmuseum in Hérépian of het Textielmuseum in Labastide-Rouairoux, de opmerkelijke natuurlijke site van de Héric kloven in Mons-la-Trivalle, je steekt de brug van het Eiffel-type over en maakt een tussenstop in Olargues, de middeleeuwse stad met het label “de mooiste dorpen van Frankrijk“. U kunt gemakkelijk veel sites bereiken: de grot Devèze in Courniou of de kathedraal en het museum van de regionale prehistorie in Saint-Pons-de-Thomières.

De oude spoorlijn, de Passa Païs greenway maakt het fietsen mogelijk met een beperkt hoogteverschil. Het hoogste punt is ongeveer 450 m hoogte (Fenille Pass) 26 km van het vertrek van Mazamet dat 250 km boven de zeespiegel ligt. Een zachte klim
Wees voorzichtig, maar in de buurt van Olargues moest de oude spoorlijn worden omzeild en de helling kan daar een aardig hoogteverschil hebben! – Beveiligde route, buiten het wegennet.

– De goede breedte van de baan maakt het mogelijk om naast elkaar te fietsen  tot twee of zelfs drie. Een merkbaar comfort om van de reis te genieten! –
– De landschappen zijn  afwisselend volgens de seizoenen.
– Fietstocht – totaal 75 km (duur ongeveer 5 uur of wandeltocht 18 uur (over meerdere dagen gespreid)
BEZOEK DE SITE met meerdere inlichtingen  over de streek en het parcours

Natuurlijk kunt u ook een villa huren bij Moerland Vacances, daar in de buurt:

Een gedachte over “LA VOIE VERTE du Haut-Languedoc “Passa Païs”

  1. Wij , Hans , woonden in een dorp vlakbij Rotterdam . Het drukke westen van Nederland . Hebben veel gewandeld in de buurt van Prades. Dagtochten met rugzak . Wat was het een heerlijk en vooral rustig gebied als je uit de randstad kwam . En vergeet ook de stranden niet !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.