«Le Canal du Midi » en de 9 sluizen van Fonséranne in Béziers.

000732431.jpg

De renovatie van de 9 Ecluses de Fonséranes (Béziers) is per 1 juli 2017 afgerond.  Dus wordt het weer tijd om daar eens een kijkje te nemen!  

In de 17e eeuw werd onder de bezielende leiding van Paul Riquet (geboren in 1604 Béziers) het Canal du Midi aangelegd. In 1666, vertrouwt Louis  XIV  hem de bouw toe van het Kanaal, met tevens een doorgang via het “étang de Thau” en de aanleg van de haven van Sète. Paul Riquet steekt er zijn hele fortuin in en op 1 oktober 1680 overlijdt hij, met nog maar 1.6 km te gaan. Zijn zoon neemt het werk over en het  “Canal du Midi” wordt een jaar later ingewijd.

Dit Kanaal verbindt de 2 zeeën, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Bij de stad Béziers vindt men het grote meesterwerk van dit Kanaal, nl. de 9 sluizen (écluses) van Fonséranne, een soort trap van 9 sluizen over een afstand van 315 meter en een hoogte verschil van bijna 25 meter. Er moesten 8 sluizen dus gemaakt worden met 9 sluisdeuren. Ieder jaar passeren minstens 10 000 boten deze sluizen met vooral ‘files” in de maanden juli en augustus. Er passeren dan tussen de 55 en 60 boten per dag.

dscn75341.jpgErg geliefd is ook om te wandelen en fietstochten te houden langs het “Canal du Midi”, met diverse stopplaatsen voor dorstige kelen.

Prachtige dorpen dichtbij het Canal du Midi zijn o.a. Argeliers, Homps, Ventenac, Paraza, Villeneuve les Béziers, Montady,  met in sommige opstapplaatsen voor de rondvaartboten.

Vakantiehuizen van Moerland Verhuur in Argeliers, Homps, Paraza, Ventenac

l-avenir-du-canal-du-midi-mobilise-toutes-les-forces-vives_2243246_418x209

le-spectacle-qu-offre-le-site-de-fonseranes-reste_2479743_667x333

Interessante links : http://nl.wikipedia.org/wiki/Canal_du_Midi

Advertenties

Een gedachte over “«Le Canal du Midi » en de 9 sluizen van Fonséranne in Béziers.

  1. In een heerlijk ‘Huis’, Maison Bon Ton, in Paraza geweest. Voor herhaling zeker terug vooral ook om de prachtige omgeving. Fiets huren en dan langs het canal de dorpjes bezoeken. Is goed te doen.
    En natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om deze mooie streek te ontdekken.
    Carcasonne, Narbonne en Beziers zijn mooie oude steden om te bezoeken. De machtige bergen in de omgeving doen ook volop mee om er een wandeling te doen.
    Bonne vacances, Nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s