Gratis bellen en internetten in Europa en tijdens uw vakantie

Vanaf 15 juni 2017 kunnen Europeanen zonder extra kosten bellen, sms’en en mobiel internetten in een andere EU-lidstaat. De extra kosten voor bellen en mobiel internet in een ander EU-land waren volgens de Europese Commissie veel te hoog. Jaarlijks betalen burgers miljarden aan telefoonkosten in andere EU-landen. Daarom zijn deze kosten de afgelopen jaren al flink verlaagd.

Ondanks tegenstand van telecombedrijven zijn de beltarieven in de Europese Unie de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2008 betaalden burgers zo’n 55 cent per minuut; dit is sinds 30 april 2016 nog maar 5 cent (+ btw); gebeld worden in de EU 1 cent (+ btw).

Voor het gebruiken van mobiel internet in een ander land zijn de prijzen nog drastischer gedaald. Waar in 2009 nog vier euro werd gerekend per gebruikte megabyte, werd dat vanaf 30 april 2016 nog maar 5 cent (+ btw).

In oktober 2015 stemde het Europees Parlement in met het afschaffen van de extra kosten voor roaming. Op 1 februari 2017 bereikten het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Malta een akkoord over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. Deze afspraak moet voorkomen dat providers na 15 juni de prijzen van hun nationale pakketten verhogen. De afschaffing van de roaming-toeslagen gaat in op 15 juni 2017.

Wanneer je je mobiele telefoon in het buitenland gebruikt, om te bellen, gebeld te worden of te internetten, dan gebruik je het netwerk van de telecom-aanbieder in het buitenland. Dit heet ‘roaming‘. De buitenlandse aanbieder vraagt hiervoor een vergoeding aan jouw provider. Deze vergoeding berekent je provider aan je door, en zie je terug op de factuur voor je mobiele abonnement.

Acht op de tien Europeanen heeft een mobieltje. Meer dan 80 procent van de Nederlanders heeft een smartphone en twee derde heeft een tablet. Bijna iedere bezitter van een mobieltje heeft wel eens met roaming te maken. Telecombedrijven verdienden er goed aan. Te goed, constateerde ook de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie.

Telecombedrijven hebben wel de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er ‘misbruik’ van de diensten wordt gemaakt. Zo kunnen zij nog steeds geld vragen aan mensen die hun simkaart bijna alleen in het buitenland gebruiken. De provider mag dan maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte in rekening brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.