2 februari gaan we weer pannenkoeken bakken!

crepesDonderdag zijn de kindertjes weer blij (en sommige ouderen ook), want het is ‘La Chandeleur‘. De dag van het ‘Fête des Chandelles’ staat in het teken van het licht (de dagen worden langer) en crêpes (pannenkoeken). Elk jaar op 2 februari worden er in een Frans gezin pannekoeken gegeten. Volgens traditie moet de crêpe gekeerd worden door deze met de rechterhand met de pan omhoog te gooien, terwijl in de linkerhand een goudstuk gehouden wordt. Vroeger werd het muntstuk in de pannenkoek gelegd, die vervolgens in processie naar een kamer werd gebracht en hoog op een kast gelegd. Het daarop volgende jaar werd de munt weer opgehaald en aan de eerst langskomende arme gegeven. De dag heeft ook de symbolische betekenis voor de boeren om na de winter weer aan het werk te gaan.

In veel dorpen en steden vindt u wel een ‘crêperie’ waar u heerlijk crêpes kunt eten. Deze zijn veel dunner dan de pannenkoeken in Nederland en vaak anders belegd. Als hoofdgerecht neemt u bijvoorbeeld een crêpe au Sarrasin (donker meel) met Roquefort en walnoten –vaak geserveerd met sla- en als nagerecht een lichte crêpe met nutella of een bolletje vanille-ijs. 

Een goed adres in Narbonne is bijvoorbeeld ‘Le Mew’N’.

2 gedachten over “2 februari gaan we weer pannenkoeken bakken!

  1. Goed idee ! Ja de dagen worden langer. Je gaat het al zien . De donkere dagen zij voor bij , dat is wel een feit om te vieren. Bij jullie is het vandaag zonnig , bij ons bewolkt . Verschil moet er zijn
    anders verhuren jullie geen vakantie huizen . Groet en eet smakelijk van de Pannenkoeken , met stroop of hartig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.