De Franse regio’s herzien

regiosVanaf 1 januari 2016 is de indeling van de Franse regio’s gewijzigd. Onder het nationale niveau is Frankrijk nu verdeeld in een 18 regio’s, 13 in Europa en vijf overzeese gebiedsdelen (DOM, Départements de Outre-Mer). Voor de hervorming van de regio’s op 1 januari 2016 telde Frankrijk 27 regio’s, waarvan 22 in Europa en vijf overzeese gebiedsdelen. De préfet van de regio is de préfet van het departement waar de hoofdstad van de regio is. Van sommige regio’s is de ‘nieuwe’ hoofdstad nog niet bekend.

De ‘regering’ van een regio is in handen van de ‘conseil régional’, die bij algemene verkiezing aangesteld wordt. De verantwoordelijkheden van de regio liggen met name op economische en sociaal vlak, op die terreinen dienen de regio’s een actieve rol te spelen. De préfets en de sous-préfets zijn de vertegenwoordigers op dat niveau van de minister van Binnenlandse Zaken (ministre de l’Intérieur). Ze worden per presidentieel besluit benoemd en zijn directe loyaliteit aan de regering verschuldigd.

Deze herstructurering heeft als doel de bureaucratie en de kosten te verminderen.

De Languedoc-Roussillon is nu onderdeel van de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées. Er wordt nog flink gediscussieerd over een nieuwe naam of passende afkorting. (De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur bijvoorbeeld wordt tegenwoordig PACA genoemd).

We zijn benieuwd wat de nieuwe naam van onze regio gaat worden. Le Midi misschien?

3 gedachten over “De Franse regio’s herzien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.