Om te smullen: Roquefort

Of je vindt het vreselijk, of heerlijk. Een tussenweg is er bijna niet met deze pittige blauwschimmelkaas uit het dorpje Roquefort sur Soulzon. Alleen de schapenkaas uit dit dorp mag Roquefort heten en de melk komt van de schapen uit de regio. Als je in de omgeving rondrijdt zie je overal de schapen huppelen en de melkwagens rijden.

Het dorpje zelf is ook erg leuk en er zijn diverse caves die een rondleiding geven en waar je kaas kunt proeven. De meest bekende is wel ‘Société de Roquefort’ met een enorm ondergronds gangenstelsel waarin de kazen in grote ruimtes liggen te wachten tot ze klaar zijn voor consumptie.

De zorg voor de luchttoevoer in de grotten is een ware kunst en alleen een specialist mag de ‘fleurines’ (een soort luchtkanalen) open en dicht zetten om zo voor de juiste atmosfeer voor de schimmels te zorgen. Het is echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in hoe deze kaas geproduceerd wordt. Natuurlijk zijn er veel kaaswinkels en restaurantjes (salade en omelet met Roquefort!!!) Om mee naar huis te nemen zou ik de Roquefort Papillon aanraden, maar wees niet te enthousiast met kopen. Na ons bezoek aan Roquefort en een paar weken thuis moeite hebben om door de gekochte stukken heen te raken, hebben we een jaar geen Roquefort meer gegeten. We konden het niet meer zien!

Het dorp heeft een leuke website: klik hier

En hoe moet je Roquefort snijden? Zie hieronder DE manier om te zorgen dat de laatste niet het ‘kontje’ heeft.

roquefort

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.