Recept : Stoofpot van konijn (Fricassée de lapin)

konijnDe donkere dagen voor kerst komen er weer aan, de tijd om weer lekker de keuken in te gaan en wat te kokkerellen. En een goed moment om eens een ander gerecht uit te proberen! In Frankrijk is konijn een vrij gangbaar gerecht en je kan ze meestal gewoon in de supermarkt kopen. Fricassee is een makkelijk gerecht, gewoon een stoofpotje, dat je ook met kip of kalfsvlees kan maken.

Voor 4-6 personen heb je nodig:

 • 8 pootjes of ongeveer 1,5 kg konijn in stukken gesneden
 • 300 gr champignons (mogen ook girolles of cêpes zijn)
 • 100 gr spekjes
 • lente uitjes
 • witte wijn (glaasje voor de pan en glaasje voor de kok)
 • (kippenbouillon)
 • olie
 • 2 soeplepels creme fraiche
 • peterselie
 • peper/zout

Braad de stukken konijn even aan in een stoofpannetje in de olie. Haal de stukken er uit en bak de gesneden uien, de spekjes en de champignons. Dan het konijn er weer bij en de wijn. De wijn even een minuutje laten koken. Eventueel kan er nu nog wat kippenbouillon bij als er vocht nodig is. Deksel op de pan en zacht laten stoven (30-40 minuten). Let op dat het niet droog kookt. Als het konijn gaar is kan de creme fraiche in de pan met de peterselie, een minuutje laten pruttelen en …. klaar.
Lekker met in de schil gekookte aardappeltjes en worteltjes.

BON APPÉTIT!

 

 

4 gedachten over “Recept : Stoofpot van konijn (Fricassée de lapin)

 1. Dank je wel Maureen voor dit lekkere recept ! Ik blus het af met bier en wij eten het met Rode Kool en gekookte aardappelen. Zondag j.l voor de eerste keer Spruitjes gegeten. Wat zijn die lekker in de winter. Met Kees zijn we zaterdag stokvis gaan eten bij Lina. Vraag maar aan Sari wat Stokvis is. Kees had het nog nooit gegeten ! Groeten aan iedereen van Moerland Verhuur en in het bijzonder aan jou , Ploon

  1. Goed tip Ploon, met dat bier! Rode kool eten ze in Frankrijk (tenminste in het Zuiden) niet zoals bij ‘ons’. Wel rauw als salade. De vriendinnetjes van mijn dochter vinden het maar raar hoor, wat die Nederlanders eten. Gekookte kool en oh ja, warme bietjes…. rare jongens, die Nederlanders! Spruitjes zoals in Nederland heb ik hier nog niet gevonden, wel grotere, maar die vind ik minder lekker. Ze verkopen ze hier wel in grote zakken in de diepvries en die zijn best ok. En makkelijk!!

   1. Dank je wel voor de recepten !! Altijd leuk die weer te lezen en soms te maken.

    Ik kook al lang geen Kool ! Roerbakken en met een deksel even stoven.
    Maar ja , bietjes gekookt en uitgebakken speklappen. Heerlijk .
    Bietjes moet je wel lekker maken met b.v. scheutje azijn , schepje suiker , Fijn gesneden uitje ,
    peper en dan een half uurtje op een zacht pitje . Ik doe er altijd sla bij en …….uiteraard
    gekookte aardappel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.