De kleine drama’s van de wijnoogst

Vanmorgen op weg naar het werk zag ik een oogstmachine ‘en panne’ staan. Wat een klein drama voor die wijnboer, die er op rekent vandaag zijn druifjes binnen te halen. Het personeel staat klaar in de tractors om de aanhangers met druiven naar de cave te brengen. Maar nee hoor, wachten…. De moderne wijnbouw is kostenbesparend wat personeel betreft, maar als zo’n dure machine je dan in de steek laat, oef!

De wijnboeren die geen geld, zin of mogelijkheden hebben om met de moderne machines te oogsten hebben tegenwoordig wel andere hulpmiddelen, die ook wel een riscootje met zich meebrengen. Ze gebruiken wel een hydraulische snoeischaar, maar die ‘voelt’ niet of ie toevallig in een vinger knipt…en zet gewoon door. Menig wijnbouwer mist een vingertje hier of daar.

Maar de moderne middelen wegen op tegen de artrose en versleten ruggen van de wijnboeren. Steeds meer wijnvelden worden zo geplant dat er met de machine geoogst en gesnoeid kan worden. Minder romantisch, deze nieuwe wijnbouw? Ja. Maar die wijnboer(in) kiest waarschijnlijk liever voor het normaal kunnen gebruiken van zijn lijf na zijn 40ste.

3 gedachten over “De kleine drama’s van de wijnoogst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.