La Chandeleur: pannenkoekenfeest

Nog 2 dagen en dan is het ‘La Chandeleur’ en mogen we weer crêpes bakken en eten. Maar ik denk dat het geen kwaad kan om het pannenkoekenfeestje een dag te verschuiven en morgen wat meer tijd in de keuken door te brengen! Ik kan er in ieder geval wel wat mensen blij mee maken thuis.

Nieuws uit de Languedoc

crepesDe dag van het ‘Fête des Chandelles’ staat in het teken van het licht (de dagen worden langer) en crêpes (pannenkoeken). Elk jaar op 2 februari worden er in een Frans gezin pannekoeken gegeten. Volgens traditie moet de crêpe gekeerd worden door deze met de rechterhand met de pan omhoog te gooien, terwijl in de linkerhand een goudstuk gehouden wordt. Vroeger werd het muntstuk in de pannenkoek gelegd, die vervolgens in processie naar een kamer werd gebracht en hoog op een kast gelegd. Het daarop volgende jaar werd de munt weer opgehaald en aan de eerst langskomende arme gegeven. De dag heeft ook de symbolische betekenis voor de boeren om na de winter weer aan het werk te gaan.

View original post 69 woorden meer

2 gedachten over “La Chandeleur: pannenkoekenfeest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.