Kroketten maken in Frankrijk

krokettenNu eens niet een receptje voor de lezers buiten Frankrijk, maar voor onze land- en taalgenoten ter plaatse! (En voor iedereen die het lekker vindt) Wie mist er niet af en toe een heerlijk Nederlands kroketje? Aan de Franse kust is er wel ergens een snackbar te vinden die ze verkoopt of je kan een bestelling doen bij een Heimweewinkel, Appiehein.com of iets dergelijks, maar dan weet je ook niet wat er onderweg mee gebeurt.

Nee, beter is zelf maken. Het leek me altijd een vreselijke klus (is het ook wel een beetje), maar het is zeker de moeite waard! Gister uit verschillende recepten van internet een eigen recept samengesteld et voilà! Jamjamjam.

Eerst maar even de ingrediënten:

500 gr soepvlees (boeuf à braiser)
blokje runderbouillon
ui
knoflook
zeezout en peper

60 gr roomboter
60 gr bloemnootmuskaat

paneermeel
2 eieren

Maak een liter bouillon met een blokje. Snij het vlees vast in plakken en laat het zeker 2 uur stoven in de bouillon. Voor de smaak kan je ook de eventuele vetranden erbij doen. Ui in een paar stukken en een knoflookteen erbij doen. Na 2 uur moet het vlees met een vork uit elkaar getrokken kunnen worden, anders is het niet gaar genoeg. Snijd het vlees in kleine stukjes. Zeef de bouillon. Je hebt ongeveer 500 ml nodig. Druk de ui en knoflook door de zeef en de stukjes die overblijven doe je bij het fijngesneden vlees.

Dan begin je met de roux, de basis van de ragout. Smelt de roomboter zachtjes in een pan en laat het een beetje borrelen, maar niet bruin worden. Als het bijna uitgeborreld is, voeg dan de bloem toe. Meteen roeren, roeren, roeren. Het wordt bijna een bal, maar de bloem moet gaar worden, dus steeds even laten borrelen, weer roeren, etc. Pas op dat het niet aanbrandt. Dan beetje bij beetje de bouillon erbij gieten. En weer roeren, roeren, roeren. Het is goed als het iets dikker is dan een gewone ragout. Dan het vlees erbij en de nootmuskaat. Lekker is ook een beetje kerrie, maar je kan het ook pittig maken met sambal. De smaak van de ragout wordt de smaak van de kroket, dus leef je uit.

Dit goedje op een plat bord (of schaal) minstens 2 uur in de koelkast zetten, want het moet stijf worden. Van vloeibare ragout kan je niks maken. Met een (ijs)lepel maak je balletjes en deze rol je even door de paneermeel. Dan maak je van elke balletje voorzichtig een kroket, rol deze goed door het (geklopte) ei en daarna nogmaals door het paneermeel. Alle kanten moeten goed bedekt zijn, anders gaat het mis bij het bakken. Zet de kroketten weer even in de koelkast om stijf te worden.

En dan bakken, een paar minuten in een pannetje frituren! Spatten ze erg, dan moet je de volgende keer het omhulsel beter maken. Pas op dat ze niet uit elkaar spatten, ragout dat er uit loopt direct met een schuimspaan uit de pan halen.

Tja, en dan is er nog maar één ding te doen: Genieten van de zelfgemaakte kroketten!!!

2 gedachten over “Kroketten maken in Frankrijk

  1. hoy Maureen, je zult mij misschien niet meer herinneren , maar de belgen uit Mechelen , zijn nog steeds grote fan van jullie , spijtig genoeg kunnen wij om medische redenen , van mij , voorlopig geen verlof nemen, moet volgend jaar weeral 2 x onder het mes , maar reuze bedankt voor het recept , want ook wij ,in belgie , kennen de kroket , en kunnen die enkel vinden in de diepvries , en vers smaakt toch altijd beter . de meeste groetjes

    1. Hoi Joske. Zeker ken ik jullie en de hondjes nog!!! Jammer dat jullie weer niet kunnen komen, hopelijk komt alles na volgend jaar goed. Veel plezier met de kroketten. Bisous.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.