1 november: vrije dag in Frankrijk – La Toussaint

IMG_0078La Toussaint is een van oorsprong katholieke feestdag waarop de heiligen geëerd worden. (Tous saints = Allerheiligen). De dag er na, 2 november is het ‘fête des morts‘. Dan worden alle doden herdacht, maar vanwege praktische redenen (1 november vrij) gaan de mensen vaak al op ‘Toussaint’ naar de begraafplaats. Rond deze tijd kunt u overal asters kopen, deze worden in Frankrijk bij de graven gezet. Denk dus niet dat het een leuk cadeautje is, mocht u bij Fransen op visite gaan. Het wordt waarschijnlijk niet zo gewaardeerd!

Op de avond van 31 oktober wordt ‘Halloween‘ gevierd. Dit feest is van oorsprong Keltisch en was oudjaarsavond in de Keltische kalender. De Druïden staken grote vuren aan om de geesten van de overledenen naar de wereld van de doden te begeleiden, want alleen op deze dag zou de poort van de wereld van de levenden naar de doden open staan. Tegenwoordig komen de verklede kinderen langs de deuren om snoepjes te vragen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.