Frans recept: Coq au vin

coq au vinEen echt Frans recept, lekkere kip met rode wijn! Het beste is om de kip de dag van tevoren al te marineren, dan trekken al die smaken heerlijk in het kippetje. Allereerst maar weer de lijst ingrediënten:

 

– 1 grote braadkip
– 100 gr ontbijtspek
– 2 wortels
– 10 sjalotjes
– 2 grote uien
– 250 gr champignons
– een fles ‘stevige’ rode wijn
– paar tenen knoflook
– olie
– roomboter
– zout en peper
– 2 eetlepels bloem
– 1 pot gevogeltefond (380ml)
– bouquet garni (tijm, peterselie, laurier, etc)

En dan aan de slag. De dag van tevoren doet u de kip (in stukken) in een grote schaal met de fijn gesneden ui, de aan rondjes gesneden wortel, de bouquet garni, flink wat peperkorrels en de fles wijn (de hele fles he!!). Laat de volgende dag de kip goed uitlekken en dep de stukken een beetje droog met keukenpapier. De marinade zeven en bewaren! Bak de stukken kip om en om lekker bruin. Leg ze even apart en braad de wortel zacht in dezelfde olie, voeg ook de roomboter toe. Daarna de bloem erbij en goed om de wortel scheppen.
Hak de knoflook fijn en doe deze bij de wortel, dan kan de kip er weer bij. De gezeefde marinade kan dan in de pan, samen met het gevogeltefond. Dit laten sudderen, voeg peper en zout toe naar behoefte. Dit moet op een zacht vuurtje zeker 2,5 uur staan. Het kan ook goed in de oven, op zo’n 100-120 graden. Blijf wel regelmatig checken of het niet te hard gaat.

Bak net voor het serveren de sjalotjes zacht glazig in een beetje roomboter, de spekjes er bij en als laatste de champignons. Dit ‘prutje’ kan zo in de pan bij de kip.

Serveer de ‘coq au vin’ bijvoorbeeld met aardappelpuree of tagliatelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.