Uit eten in Frankrijk: Wat bestellen we (2)

2720Al nadenkend over de stukjes over het uit eten gaan in Frankrijk kwamen we tot de conclusie dat de restaurant etiquette in Frankrijk best verschilt van Nederland. Het begint al bij het binnen komen in een restaurant. In Nederland zie je vaak dat de binnenkomende gasten, desnoods met gebruik van ellebogen en snoekduiken, zich naar de gewenste tafel haasten en zich daar op de stoelen neer laten ploffen. In Frankrijk wacht je tot de ober je een plaats aanwijst, als je geluk hebt mag je kiezen. Dan deelt de ober de kaarten uit en zet vaak een fles water op tafel (gratis). Vaak wordt er gevraagd of je een aperitiefje wilt (een glaasje pastis, muscat, een kir).
Normaal komen ze vanzelf de bestelling opnemen. Het is niet nodig om te gaan zwaaien en roepen en ohhh, vreselijk (het gebeurt soms echt!) met de vingers knippen. De ober is ‘meester’ in het restaurant en komt zodra hij er aan toe is naar de tafel. Als er menu’s gegeten worden, wordt dat vaak eerst genoteerd, daarna de à la carte gerechten. En, oh wee, roep halverwege de bestelling opnemen niet opeens dat u iets wilt wijzigen… De desserts worden pas na de hoofdmaaltijd gekozen. Het is vaak een goed idee om een karafje (pichet) van de lokale wijn bij de maaltijd te nemen.

Tijdens de maaltijd is het natuurlijk geen probleem om de ober te roepen als u nog wat drinken, water of brood wilt bestellen. Kijk niet raar op als bij de koffie meteen de rekening gepresenteerd wordt. Dit is (waarschijnlijk) niet om u zo snel mogelijk de zaak uit te krijgen, maar de gewoonte. Wat fooien geven betreft is er geen verschil met Nederland.

En als laatste: ‘merci’ en s’il vous plaît’ doen soms wonderen!ober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.