Uit eten in Frankrijk: wat bestellen we? (1)

cafe du midiJe kan zo lekker eten in de Franse restaurants, maar wat moet je bestellen? De terminologie op de menukaarten is een studie op zich, met je ‘vakantie-Frans’ van ‘bonjour’ en ‘croissant’ kom je niet ver. Zelf al niet zo’n avontuurlijke eter ben ik na een misverstand in een restaurant wel wat voorzichtiger geworden! Toen ik de ober vroeg wat ‘rognons de veau‘ zijn wees hij op z’n achterkant, waardoor ik (waarschijnlijk misleid door zijn strakke obersbroek) de conclusie trok dat het een lekker biefstuk zou zijn……helaas…… het bleken niertjes te zijn! En laat ik dat nou echt niks vinden!
Na jaren kwam ik het boekje ‘La Carte’ van Rik Smits tegen, een handig woordenboekje met restaurant terminologie. Inmiddels heb ik het boekje niet meer nodig en kan ik u via de blog wellicht wat wijzer maken.

Vlees:
Om te beginnen wat er vaak gevraagd: Quelle cuisson? (hoe moet het gebakken worden). Er zijn dan 4 opties:

– bleu (heeel kort om en om)
– saignant (van binnen nog bloederig)
– à point (medium)
– bien cuit (gaar)

Let op: er zijn koks die een entrecôte niet ‘bien cuit’ willen bakken, dat vinden ze zonde van het vlees.

wordt vervolgd…..

Heeft u zich ook wel eens zo vergist met een bestelling? We horen graag uw reacties en zijn benieuwd naar uw verhalen.

Een gedachte over “Uit eten in Frankrijk: wat bestellen we? (1)

  1. Leuk en praktisch artikel Maureen !

    Voor wat betreft de entrecote, is het inderdaad zo dat het niet aan te raden is om dit “bien cuit” te bestellen. Dit heerlijk stuk rund vlees, maar ook o.a. faux filet, rumsteack, bavette en ook de filet (tournedos) verliezen hun speciefieke smaak en malsheid als het doorbakken geserveerd word.

    Het beste om van dit vlees te genieten is het of “bleu”, of “saignant” te bestellen. Vindt u dit echt niet lekker kunt u beter voor een andere gerecht kiezen.

    Ook is het normaal dat entrecote en faux-filet met vetranden gebakken en geserveerd word. Dit doet ook weer mee aan de smaak van uw gerecht. Maar u kunt deze randjes best afsnijden en aan de kant van of bord leggen mocht u dit niet lekker vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.