Cassoulet : nog een typisch Zuid-Frans recept

cassouletWeer zo’n bekend gerecht uit Zuid-Frankrijk! Cassoulet is een ‘boeren’gerecht met als basis witte bonen, aangevuld met vlees. Natuurlijk zijn op dit gerecht ook weer diverse variaties mogelijk.
.

.
Ingrediënten:
400gr witte bonen – bouquet garni (kruiden) – 1 ui – 2 tenen knoflook – 225gr spekblokjes – 15gr boter – 400gr lamschouder – 300gr saucisses de Toulouse – 4 stukken eendenconfit – 6 tomaten – broodkruim of paneermeel

Laat de bonen een nacht weken in water en laat ze uitlekken. Doe ze in een pan met het bouquet garni, de ui, knoflook en spekjes. Doe er 2-3 ltr water (of kippenbouillon) bij en laat het een uur sudderen.

Snijd het lamsvlees in stukken en bruin het in de boter. Leg de stukken vlees op de bonen, samen met het kookvocht en de eendenconfit. De tomaten kunnen er ook bij. Laat alles nog een uurtje sudderen.

Braad de saucisse aan, dan ook in de pan, alles onder het vocht en nog een half uurtje sudderen.

Doe dan alles in het vergiet en vang het vocht op! Laat het vocht tot 1/3 inkoken. Snij al het vlees in stukken en daarna alles in een ovenpan/schaal. Giet het ingekookte vocht er over, maar de cassoulet mag er niet onder staan.

Bestrooi met het broodkruim of paneermeel en laat het in de oven nog 40 minuten bakken op ongeveer 160°C tot er een lekker korstje op zit. Let goed op dat de bonen niet te droog worden.

Bon Appetit!

cassoulet1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.