De Languedoc-Roussillon

languedoc roussillonKunt u zich nog het tv-programma ‘De Vakantieman’ herinneren? En dat dan de vakantiegangers op de kaart van Europa moesten aangeven waar ze op dat moment waren? Hilarische toestanden als er weer iemand, op vakantie in Spanje, naar Rusland wees. Gelukkig zijn onze huurders meer wereldwijs, de meesten komen met de auto, dus dan weet je wel waar je heen rijdt! Wat nog wel verwarrend kan zijn is het gebruik van de diverse namen in Frankrijk voor streken, regios, departementen, etc. Vandaar even een korte uitleg:

In Frankrijk zijn 27 ‘régions‘, bijvoorbeeld de Bourgogne, de Lorraine en de Languedoc-Roussillon. De naam Languedoc komt van het Occitaans, de taal die hier vroeger (en in sommige gebieden nog steeds) gesproken werd, de lengue d’oc, de taal van de Oc. Er is ooit een voorstel geweest om de regio ‘Septimanie’ te noemen, in de regionale vlag ziet u ook 7 (sept) zonnen. languedoc

In de Languedoc zijn 5 departementen: Aude, Hérault, Gard, Lozère en de Pyrénées-Orientales. Deze hebben ieder hun eigen nummer dat ook terug komt op de nummerborden van de auto’s en in de postcodes. De Hérault heeft nummer 34. Let maar eens op de nummerborden! De meeste Moerland-villas liggen in de Hérault en de Aude.

Als laatste zijn er nog verschillende streken, soms genoemd naar dorpen, wijnstreken of bergen. (Net als in Nederland bijvoorbeeld de Veluwe). Denkt u hier aan de ‘Minervois’ rond Minerve, de ‘Corbières’ richting de Pyreneën en de ‘Biterrois’ rond Béziers. ‘Communes‘ zijn gemeentes en bestaan vaak, net als in Nederland, uit meerdere dorpen.

De term ‘Midi‘ valt ook regelmatig, vroeger werd hier het Zuiden mee bedoeld, dus Zuid-Frankrijk. Het wordt nu ook nog gebruikt in namen zoals het ‘Canal du Midi’ en de ‘Midi-Libre’.

Tot ziens in de Midi / Languedoc / Hérault / …

Een gedachte over “De Languedoc-Roussillon

  1. Maureen, Leuk om dit weer eens te lezen. Het is altijd goed om je geheugen weer wat op te frissen. Gelukkig weten wij al jaren de weg te vinden naar een van jullie huizen. Nog even en dan zijn wij er weer. Heerlijk, Groetjes aan iedereen van Wijbrand en Charda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.