Bœuf Bourguignon

boeufEen klassiek Frans gerecht dat vele variaties kent, heerlijk met bijvoorbeeld tagliatelle, aardappelpuree of gekookte aardappels. Oorspronkelijk werd er natuurlijk rode wijn uit de Bourgogne voor gebruikt, maar neemt u maar van mij aan dat wijn uit de Languedoc ook prima is. Een glaasje voor het vlees en een glaasje voor de kok….

De truc is om het eerst een nacht in de rode wijn (met een uitje, knoflook, etc) te laten marineren. Dan de volgende dag het vlees aanbraden en vervolgens een paar uur stoven in de oven, totdat het vlees heerlijk zacht en mals is. In Nederland koopt u runderlappen, hier in Frankrijk staat er vaak op de pakjes vlees in de supermarkt wel of het geschikt is voor dit gerecht. Zo niet, zoekt u dan naar ‘paleron’ of vraag de ‘boucher’. Er zijn op internet veel recepten te vinden, maar met het volgende recept is proefondervindelijk goed gekeurd door de familie!

1,5 kg rundvlees – 750 ml rode wijn – 3 tenen knoflook – bouquet garni (tijm, laurier, rozemarijn) – 70 gr boter – 1 ui – 1 wortel – 2 el bloem – 200gr spekjes – 300gr sjalotjes – 200gr champignons – zout en peper

Bereiding:

Doe het vlees (in blokjes) , wijn, knoflook en bouquet garni in een kom en laat dit bij voorkeur een nacht marineren.

Laat het vlees uitlekken, maar gooi de marinade niet weg. Dep het een beetje droog. Verwarm de helft van de boter en stoof de ui, wortel en bouquet garni zo’n 10 minuten. Bak in een andere pan het vlees aan in de rest van de boter, ongeveer 5 minuten.  Doe het dan bij de wortel etc. Doe de marinade in de pan waar het vlees in zat en laat dit een minuutje koken.

Zet de stoofpan met vlees en groenten op hoog vuur en strooi de bloem er over. Voortdurend roeren, de bloem zit dan om het vlees en moet even garen. (boter en bloem maken dat de saus een beetje bindt). Dan de marinade erbij, laat even koken. Zet de stoofpan in een voorverwarmde oven, rond de 140 graden. Laat het zo’n 3 à 4 uur in de oven stoven. Controleer een paar keer of het niet te hard gaat. Wat gaat het nu heerlijk ruiken in de keuken!

Net voor het klaar is bakt u de spekjes en sjalotjes zacht en bruin. De champignons er even bij, en dan alles in de grote pan met de rest nog even sudderen. Proeven en eventueel peper en zout toevoegen.

Bent u liefhebber van knoflook? Doe dan een paar hele knoflooktenen, gewoon met velletje, in de pan en laat ze mee stoven. U kunt ze er later uitvissen en dan is de knoflook heerlijk zacht!

Bon Appétit!

P.S. We lezen graag uw eigen bœuf bourguignon TIPS!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.