Kent u de KAKI ? Het is er weer de tijd voor!

kaki300px-Diospyros_kaki

Huurders die om deze tijd op vakantie komen, vragen ons wel eens: wat is dat voor een boom, met allemaal oranje vruchten en  zijn het sinaasappelen?

………

De kaki/sharonfruit is een oranjegekleurde vrucht. De vorm van de kaki is het best te omschrijven als een vierkante tomaat. Het vruchtvlees is lichtoranje (sharon)tot donkeroranje gekleurd (kaki). De kaki kan pitten bevatten, een sharon is meestal pitloos. Aan het kelkeinde zitten 4 groengekleurde bladeren die de steelaanzet bedekken. Behalve de groene kelkbladeren is de hele kaki/sharon te eten.

..

De kaki komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de kaki gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan 1000 meter. Ook zijn er berichten dat de origine van de kaki  in  China ligt. Maar ook in Zuid-Frankrijk komt de Kaki-boom voor, in tuinen of in boomgaarden. Ze worden vooral gekweekt in Italie, Spanje, Israel, Brazilie en Nw Zeeland.

Kaki-vruchten bevatten in harde toestand, zelfs wanneer ze al mooi oranje-rood gekleurd zijn, zeer veel tannine.

De vrucht moet daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig en wordt de vrucht zeer zoet en aromatisch.

Smaak:
De kaki en sharon zijn als ze rijp zijn erg zoet. De smaak ligt in tussen die van een peer en een abrikoos in. Een kaki moet helemaal rijp zijn als ze gegeten wordt. Dit betekent dat de kaki helemaal zacht moet zijn en de schil donkeroranje. Een niet helemaal rijpe kaki bevat nog veel looizuur die de smaak wat wrang maken. De looizuur verdwijnt pas als de kaki helemaal zacht is. In de sharon is de hoeveelheid looizuur teruggebracht en kan naast boterzacht ook stevig worden gegeten. De smaak wordt echter wel uitgesprokener als de sharon rijper en zachter wordt.

Narijpen:
Een kaki rijpt het best na op kamertemperatuur. Als u ze nog wat langer wilt bewaren kunt u ze het best in de koelkast leggen en een tot twee dagen voor gebruik uit de koelkast op kamertemperatuuur leggen. Een rijpe kaki en sharon zijn boterzacht en het vruchtvlees is geleiachtig. De vruchten zijn erg kwetsbaar als ze rijp zijn, probeer daarom hard stoten en kneuzen te voorkomen.

Aansnijden:
U kunt de kaki halveren, eventueel de schil verwijderen als u die te hard vindt.

In de duizenden jaren dat de kaki reeds geteeld wordt zijn er echter rassen ontwikkeld die ook hard gegeten kunnen worden.

Wat kun je met een Kaki doen?:

Wanneer ze zacht genoeg zijn, door de helft snijden en eventueel met een lepeltje “uitlepelen”.  Of in stukjes snijden in een fruitsalade.  Zachtjes gecaraméliseerd met een eendenborst, fazant of duif. Gepureerd over kwark of yoghurt.

De rijpe vrucht bevat ongeveer 20% suiker, is rijk aan vitamine C en smaakt naar dadels, maar, bij  een  kunstmatige rijping, minder zoet

kaki4

6 gedachten over “Kent u de KAKI ? Het is er weer de tijd voor!

  1. Wij hebben er in het voorjaar eentje gepland en toen zaten er allemaal “zaadjes” aan maar die zijn er allemaal afgevallen. Hopelijk gaan die zich in deze tijd opnieuw ontwikkelen en hebben we volgend jaar ook zelf deze leuke vruchten. Het ziet er altijd zo vrolijk uit in de winter. In ieder geval weer wat van jullie geleerd.

    1. Ja, er staat hier een boom in de tuin van de buurman, naast het kantoor. Daarom dacht ik er aan om er wat over te schrijven . Het staat zo vrolijk al die oranje vruchten eraan. Maar misschien duurt het even door die fruit geeft bij jullie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.