Musea in de Languedoc

De Languedoc telt meerdere prachtige Musea. Ideaal voor een cultureel dagtripje en om onbekende delen van het middelandsezee gebied te ontdekken. Bijvoorbeeld :

 Het museum voor moderne kunst van Céret (Pyrénées Orientales)

Musée d’Art Moderne de CéretDe verzameling van het museum voor moderne kunst van Céret getuigt van de passage en het verblijf in de stad van bekende twintigste eeuwse kunstenaars:

Picasso, Braque, Gris, Soutine, Chagall, Herbin, Matisse, Masson, Manolo, Pignon en vervolgens Miró, Tàpies, Viallat, Toni Grand en anderen.

Tussen 1950 en 1957 schonken Picasso en Matisse buitengewone werkstukken, waaronder een unieke serie van 28 aardewerken kommen van Picasso gewijd aan de stierengevechten en 14 tekeningen van Matisse gemaakt in 1905 in Collioure.

Museum voor moderne kunst van Céret
8 bd Maréchal Joffre
66400 Céret

Fabre Museum in Montpellier (Hérault)

Musée FabreDe grondlegger van dit museum is François- Xavier Fabre (1766-1837), een getalenteerde schilder en kunstverzamelaar die zijn uitzonderlijke verzameling heeft geschonken.

Het in 1828 geopende Fabre Museum is vervolgens verrijkt met twee andere schenkingen. Die van Antoine Valedau, met de scholen van Nord, Rubens, Steen en Ruisdael maar ook bijvoorbeeld Bourdon, Greuze en Girodet, en vervolgens de schenking van de mecenas Alfred Bruyas, met werk van Corot, Millet, Courbet, Delacroix, David, Géricault en Ingres.

Na een renovatie en uitbreiding heeft dit museum in 2007 zijn deuren heropend, klaar voor de éénentwintigste eeuw. Met behulp van nieuwe technologieën wordt een coherent parkoers geboden. De zalen verenigen Vlaamse en Hollandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw, Italiaanse schilderkunst uit de renaissancetijd en de zeventiende eeuw, Franse kunst uit de zeventiende en achttiende eeuw en moderne kunst uit de negentiende eeuw, met de zalen Cabanel, Courbet, Bazille, Jean Hugo en de twintigste eeuw, met onder meer Simon Hantaï, de beweging Support – Surface en François Morellet.

En tot besluit een unieke verzameling schilderijen van Pierre Soulages.

Fabre Museum
2 Bis rue Montpellieret
34000 Montpellier

Regionaal Museum voor Moderne Kunst

MRAC à Sérignan, photo JP Planchon In Sérignan, in de buurt van Béziers, toont het Regionaal Museum voor Moderne Kunst van Languedoc-Roussillon in verschillende ruimten een permanente collectie en drie of vier tijdelijke exposities per jaar.

Van de jaren ’60 tot aan de meest eigentijdse periode biedt het MRAC een overzicht van werken uit vooral bepaalde kunstgeschiedenisperiodes (Abstracte Landschappen, Conceptuele Kunst, Support/Surface, Verhalende Vormgeving, actuele artistieke taferelen …).

Het museum organiseert ook verschillende andere activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, voorstellingen, workshops en cursussen voor kinderen…

Regionaal Museum voor Moderne Kunst
146, Avenue de la Plage
34410 Sérignan
Tel : 33 (0)4 67 32 33 05

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.